Masterclass door Desiree Langenhorst


Aurifil garens
Op vrijdag 9/2 geeft Desiree Langenhorst een gratis masterclass over de Aurifil garens.

De 1e masterclass is van 10.00-12.00 uur.
De 2e masterclass is van 13.00-15.00 uur.

U kunt een keuze maken welk tijdstip u het beste uitkomt, want de inhoud is gelijk. Wilt u meedoen, neem dan z.s.m. contact op, graag via de mail info@cordiatelier.nl. Een leuke goodiebag staat na afloop voor u klaar.


Workshop door Elsbeth Nusser-Lampe

Tulpen
Elsbeth Nusser-Lampe heeft in mei en in december 2016 een paar 2- daagse workshops gegeven van de Hortensia. Ook dit jaar komt Elsbeth weer naar Groningen om een 2- daagse workshop te geven waarin de “tulp” centraal staat. Haar prettige manier van lesgeven, de uitgebreide informatie die Elsbeth tijdens de workshop prijs geeft hebben ervoor gezorgd dat er opnieuw veel belangstelling voor de workshop is. Elsbeth wordt geïnspireerd door de natuur en dat is goed te zien in haar werk.
Kijk maar eens op haar site: www.elsbethnusser-lampe.de
Workshop 1 maandag 30/4 en dinsdag 1/5
Workshop 2 woensdag 2/5 en donderdag 3/5
Lesgeld voor 2 dagen € 150.00
Intussen zijn beide workshops al vol. Veel ex-cursisten van Elsbeth hebben zich direct weer ingeschreven voor deze workshop.


Workshop door Dineke Ugen

Creëer je eigen stofprint
Tijdens deze tweedaagse workshop gaan we aan de slag met het maken van uw eigen stofprint op katoen en polyester stof of vlies. We werken tijdens deze dagen met transferverf. Bij deze manier van verven brengt u de kleurstof d.m.v. hitte op de stof. Katoenen stoffen moeten eerst worden geïmpregneerd om ze geschikt te maken voor deze verf. Polyesterstoffen of vliezen hoeven niet geïmpregneerd te worden.
Tijdens deze dagen leert u de techniek van deze manier van verven te beheersen en mooie diep gekleurde prints op uw stof te creëren. Mooie resultaten zijn verzekerd.
Woensdag 28/3 en 25/4 van 10.00- 16.00 uur.
Lesgeld: € 80.00


Workshops door Marjon Hoftijzer

2D met stof en lutrador
De achterste laag in het werkstuk is van katoen en die kleurt u zelf met Inktense aquarelkrijtjes. Als de stof droog is, gaan we met de naaimachine aan de slag en voegen we stiksels toe met garen naar keuze. Er kan uit de vrije hand gewerkt worden, maar ook met de gewone naaivoet kunnen mooie resultaten behaald worden. In de voorste laag worden vormen geheel of gedeeltelijk uitgesneden met de soldeerbout. Er zijn heel veel mogelijkheden om dit te doen, van vrije vormen, tot aan het landschapje aan toe.
Daarna geven we de lutrador een kleurtje en worden beide lagen in een spieraam gespannen. Aan het einde van de dag hebt u een (bijna) gereed werkstuk.
Maandag 23/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 45.00

Hand made by ….
Nooit meer zoeken naar de juiste stoffen voor een applicatie of panel, maar deze zelf maken. Dat leert u in deze workshop. Eerst kleurt u met de Inktense aquarelpotloden op de stof. Contourlijnen kunnen met een speciale zuurvrije fineliner, stiksels of borduursteken aangebracht worden.
Na het nat maken met een penseel en het drogen is de kleur van de aquarelpotloden licht en (hand)wasecht geworden. Het panel kan direct verder gebruikt worden in uw creatie of de applicatie wordt uitgeknipt en kan met de hand of met de naaimachine geappliqueerd worden. Het is ook mogelijk het geheel met andere borduursteken te verrijken. Mogelijkheden te over.
Dinsdag 24/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 45.00


Workshop door Anne Claudine Tuller

Manden met stof en touw
Zomaar even iets leuks tussendoor maken? Heeft u daar ook zin in? Een mooie mand of tas bijvoorbeeld? Tijdens deze workshop wordt u begeleid in het maken van een mand/tas. En als u eenmaal de techniek onder de knie heeft zijn de mogelijkheden eindeloos. De workshop vraagt geen quiltervaring, wel bekendheid met de naaimachine. Maar de workshop is niet alleen zeer geschikt voor beginners, ook voor ervaren quiltsters is het een leuk uitstapje naar een andere techniek.
Zaterdag 3/2 van 10.00-16.00 uur. Is inmiddels vol.
Zaterdag 24/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50 (materiaalkosten voor het touw € 2.50).


Workshops door Marjolijn van Wijk

Basisworkshop stof verven
Tijdens deze workshop worden de basisbeginselen van het stofverven uitgebreid behandeld. We gaan deze dag 2 kleurencirkels verven, één met koele kleuren en één met warme kleuren. Eén van deze kleurencirkels wordt uitgebreid met extra tussenkleuren, de bruinige tinten. Ook zal er nog een kleur in gradaties worden geverfd, dat wil zeggen een kleur van licht naar donker. Na deze complete basisworkshop kunt u zelf vrijwel alle kleuren gaan verven. De workshop is inclusief alle verfrecepten, stofverf en soda-ash oplossing. Er wordt geverfd met de Drimarene K verfstof.
De materialen zoals de 100% katoenen poplin waarmee u de prachtige heldere kleuren verft en de Drimarene K verf zijn voor cursisten van deze workshop met 10% korting verkrijgbaar in de winkel. Hiermee vervalt dan de stempelkaart korting.
Donderdag 29/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 45.00 incl. gebruik van verf.

2-daagse workshop “Alle vogels vliegen”
Tijdens deze 2-daagse workshop gaan we een kleine quilt maken met als thema vogels. De eerste dag gaan we een plan maken voor de quilt. We kiezen een vogel uit (volgens patroon dat aanwezig is of vrij naar een zelf meegebrachte foto) en gaan aan de slag met een ontwerp. De achtergrond kan extra bewerkt worden met textielverf en stencils en/of kan worden opgebouwd met een simpel quiltblok. De vogel wordt gemaakt als applicatie met extra borduursteken. De achtergrond kan verder worden versierd met applicaties. Er kan zowel met de hand als met de machine worden gewerkt.
Aan het eind van de tweede dag gaat iedereen naar huis met een unieke quilt. De quilt kan worden afgewerkt met een bies en ophangsleuf, maar kan ook worden ingelijst. Het beloven twee fantastisch inspirerende dagen te worden.
Donderdag 25/10 en vrijdag 26/10 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 80.00 (incl. gebruik van patronen en evt. verf).


Workshop door Olga Haan

Kip van stof in het formaat van een echte kip
Voor deze workshop mogen we gebruik maken van het patroon van Hetty Prins.
Gebruik stofjes die passen bij de kleuren van je lievelings-ras. De kip bestaat uit vele onderdelen en het is mooi om daar verschillende stofjes voor te gebruiken.
Dinsdag 15/5 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50


Workshop door Eke Krug

Spelen met Hot Spots
In combinatie met andere materialen gaan we spelen met Hot Spots. Hot Spots zijn kleine lijmpuntjes die op stof gestreken kunnen worden. Ze is er in twee uitvoeringen: small en large. Gecombineerd met metaalfolie kunnen ze mooie effecten geven in quilt-of artquilt werk. Maar ook als versiering op kleding, tassen of sjaals.
Tijdens de workshop gaan we spelen en experimenteren met de mogelijkheden van Hot Spots en metaalfolie in metaalkleuren. We gaan met de naaimachine werken op water oplosbaar vlies en we gaan spelen met Puffpaint, een verf die uitzet door verhitting. Al deze materialen zijn onderling te combineren en zowel op stof als op een papieren ondergrond te gebruiken.
Aan het eind van de dag heeft u een hele serie proefjes gemaakt, ontdekkingen gedaan en kennis opgedaan om thuis verder uit te diepen. Er is thuis iets voorbereiding te doen, tevoren ontvangt u een mail daarover.
Donderdag 15/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50


Workshop door Rita Dijkstra

Positief-Negatief
In deze workshop leert u op een eenvoudige manier 2 blokken te naaien van 3 lapjes batik en een stukje vliesofix. De blokken vormen met elkaar de quilt Aqua. In de voorbeeldquilt zijn patronen van zeewier gebruikt, maar u kunt ook zelf een patroon tekenen van bijvoorbeeld een boom of een fantasiefiguur, waarmee u dan weer een heel andere quilt kunt maken. Tijdens de workshop zijn ook andere voorbeelden te zien van positief-negatief, zodat u inspiratie op kunt doen voor een nieuwe quilt. Het gebruik van naaimachine is niet beslist noodzakelijk tijdens de les. Het advies is om batik-lapjes te gebruiken, maar dat is ook niet beslist noodzakelijk.
Dinsdag 27/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50


Workshops door Henny Zikken

Alles met glans
Wegens het grote succes van deze workshop wordt deze nogmaals herhaald.
In deze workshop gaan we aan het werk met glansfolie (foil-on), bladmetaal (bladgoud), glitterdruk en glansverf op textiel. We werken met deze materialen op allerlei stoffen, op al bewerkte textiel, op restjes (mislukte) bedrukte stoffen, op stukjes kant, fluweel, papier en veel meer. We werken met eenvoudige technieken, stempels en sjablonen en maken afdrukken van takjes, blaadjes en meer. We maken daarbij gebruik van o.a. rollers, kwast en spuitflacon. Teksten, vlakken, structuren en kleuren zijn interessante thema’s om als uitgangspunt te nemen.
Het is fascinerend en leuk om te ontdekken hoe je met deze materialen kunt werken en bijzondere effecten kunt creëren. Het wordt een dag waarop je volop kunt experimenteren met de materialen en technieken. De materialen en effecten kunnen worden toegepast in een quilt, op een kaart, een collage, op kleding of iets voor het interieur.
Donderdag 25/1 van 10.00-15.30 uur.
Lesgeld: € 39.50 en gebruik van diverse materialen € 8.50

Batik- en schildertechnieken op zijde en papier
Een workshop vol kleur en experimenten met oude technieken uit Japan, Indonesië en Afrika.
Batik is een reserveringstechniek waarbij hete was met kwast of tjanting wordt opgebracht op de stof. Waar de was zit komt geen verf. Door laag op laag te werken ontstaan prachtige effecten. We gaan de techniek eerst verkennen op papier, daarna op zijde. Ook gaan we schilderen op zijde en voeringzijde.
Het is fascinerend om te zien hoe je met kleur, met dunne en verdikte verf in combinatie met serti (stoplijntjes), zout en druktechnieken prachtige effecten kunt creëren op de dunne zijde. Er wordt gewerkt met zijdeverf op zijde en met textielverf op de voering- zijde, de één fixeer je met stoom en de ander door te strijken.
Donderdag 6/12 van 10.00-15.30 uur.
Lesgeld: € 39.50 en gebruik van diverse materialen € 8.00 zoals voering- zijde, papier, verfstoffen, excl. ponge zijde.


Workshops door Sandra Moek

Werken met kleuren in tunisch haken
In een korte reeks van 3 workshops leert u meer over het werken met kleuren in het tunisch haken. Per middag wordt er één techniek behandeld.

Intarsia haken
De Intarsia techniek is uitermate geschikt voor een tunisch haakwerk met meerdere kleuren. In het werk ontstaan kleurvlakken zoals we dat bijvoorbeeld kennen van het werk van Mondriaan. U leert hoe u de kleuren met elkaar verbindt zodat de vlakken van verschillende kleuren met elkaar verbonden zijn, zonder dat er gaten in het werk ontstaan. Hiervoor is een lange haaknaald vereist.

Entrelac haken
In het breien is deze techniek wel bekend. Ook met haken kunt u min of meer hetzelfde effect bereiken. Een gewone haaknaald zonder verdikking wordt hiervoor gebruikt, Er wordt steeds met maar enkele steken tegelijk gewerkt, bij gebruik van 3 kleuren.

Rond haken in 2 kleuren
Voor dit tunisch haken is het erg praktisch: om te werken met een dubbelzijdige haaknaald. Tijdens de workshop maken we een klein werkstukje.
Deze techniek kan ook prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld een col.

Woensdag 7/3 Intarsia van 13.30-16.00 uur.
Woensdag 14/3 Entrelac van 13.30-16.00 uur.
Woensdag 21/3 Rond haken van 13.30-16.00 uur.
Lesgeld: € 19.50 per middag. Voor alle drie € 55.00


Workshop door Marjan Aué

Entrelac-breien
In de entrelac-techniek, breien we vingerloze handschoentjes. Een leerzame brei-workschop waarin deze entrelac-techniek wordt uitgelegd en meteen wordt toegepast in leuke handschoentjes. Bij uitstek een project om van garen met een mooi kleurverloop dit te maken.
Om deze workshop te kunnen volgen moet u recht en averecht kunnen breien, steken samen kunnen breien, steken op kunnen nemen en rond kunnen breien (op naalden zonder knop of een rondbreinaald).
Dinsdag 6/2 van 9.30-12.00 uur.
Lesgeld: € 19.50


Workshops door Ineke Wagenborg

Versneden log cabin
We gaan in deze workshop log cabin blokken maken en wanneer deze blokken klaar zijn, dan gaan we ze versnijden. Dit geeft een uiterlijk van een hele spannende en ingewikkelde quilt. Echt een gelegenheid om in deze workshop je eigen lapjes eens op te maken of juist om nieuwe stofjes uit te proberen. Dit is een workshop van 2 dagdelen.
Woensdag 9/5 en 23/5 van 13.30-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50

Inloop workshop
Voor de gezellige inloop-workshop heeft u geen naaimachine nodig. Het is zo langzamerhand al een traditie aan het worden om een leuke inloop te plannen.
Wat gaan we doen? We gaan textiel knopen maken. Knopen van dezelfde stof als b.v. je quilt of kledingstuk. Heel erg leuk om te doen met een heel leuk resultaat, leuk om te hebben en leuk om te gebruiken.
Woensdag 23/5 van 9.30-12.00 uur.
Lesgeld: € 12.50

Ovalen
Bij het maken van deze quilt gaan we spelen met ovalen.
We plaatsen diverse effen of bijna effen ovalen op een “bonte” ondergrond. Door de afgesneden hoeken van de rechthoek waar de ovalen zijn uitgehaald ook te gebruiken krijgt u een heel mooi en spannend effect. Het boek van Louise L. Smith is de inspiratie voor deze workshop. Erg leuk om te maken met een heel bijzonder resultaat. Dit is een workshop van 1½ dag.
Donderdag 19/4 van 9.30-12.00 uur en 26/4 van 9.30-15.30 uur.
Lesgeld: € 57.50

Smalle lijntjes
We gaan opnieuw met smalle lijntjes werken omdat het zo’n bijzonder leuk en spannend onderwerp is. Er zijn weer allerlei nieuwe mogelijkheden ontdekt met hele leuke resultaten. U kunt het allemaal zien op de open dag.
Woensdag 18/4 van 9.30-15.30 uur.
Lesgeld: € 39.50


Dromenquilts maken

Met een inmiddels grote groep vrijwilligers maken we quilts voor chronisch of ernstig zieke kinderen. Deze quilts maken we voor de stichting Jopies Dromenquilts www.jopie’s-dromenquilts.nl. De dromenquilt groep van Cordi Atelier heeft de afgelopen jaren al over de 200 dekens gemaakt en deze zijn vastgelegd in een fotoalbum. Kunt u ook één of meerdere ochtenden meehelpen, dan bent u van harte welkom. Onze contactpersoon met de stichting is Tinie Evers, zij quilt de quilts kosteloos door op haar longarmmachine, waar we heel blij mee zijn. U kunt zich aanmelden bij Tinie, haar mailadres is: k.evers@hccnet.nl. U kunt natuurlijk ook uw reeds eerder gemaakte blokken afgeven. Velen hebben wel blokken liggen die niet meer gebruikt worden en die in de dromenquilts weer een functie krijgen. Ook quiltstoffen zijn van harte welkom. Geen gordijnstoffen, bekledingsstoffen of dekbedhoezen.
Om materialen, zoals o.a. de vulling van de quilts te kopen, vragen we van elke deelneemster een bijdrage van € 3.00
Dinsdag 9/1, 13/2, 13/3, 10/4, 8/5 van 10.00-12.00 uur.


Cordi’s maandgroep door Ineke Wagenborg en Olga Haan

De quilts van Jen Kingwell zijn in deze maandgroep allemaal klaar. Het resultaat is een kleurig feestje geworden en natuurlijk allemaal anders. De Maandgroep is nu met een nieuw project gestart: De Sterrenquilt. Een grote quilt (135 bij 195 cm.) met 67 verschillende soorten sterren. Klein, groot, traditioneel en modern. Een prachtige quilt om al uw mooie stoffen in te verwerken die u door de jaren heen hebt verzameld. Patronen worden op de les uitgereikt.
Voor deelname aan dit project moet minimaal 2 m. stof worden gekocht b.v. voor achtergrond of achterkant van de quilt. De resterende benodigde stoffen mogen dus uit eigen voorraad komen.
Woensdag 10/1, 14/2, 14/3, 11/4 en 9/5 van 10.00-12.00 uur.
Lesgeld: € 12.50 per maand.


Workshops door Hannie Hennink

Dubbelzijdige Log Cabin
Tijdens deze ochtend leert u hoe u gelijkzijdig twee verschillende log cabins kunt maken. Zoals u kunt zien in het voorbeeld is er een “zomerkant” en een “kerstkant”, maar dat kan natuurlijk ook een zomer- en een winterkant zijn of een herfst- en een kinderkant. U maakt een begin met de blokken en u kunt hiermee thuis verder. U snijdt de stroken in deze les en het wordt op de machine genaaid. Twee vliegen in één klap.
Vrijdag 16/3 van 10.00-12.30 uur.
Lesgeld: € 25.00

Appliqueren met behulp van de Apliquick staafjes
Twee staafjes van chirurgisch staal zorgen ervoor dat het appliqueren een feestje wordt. Met één staafje wordt het deel vastgehouden en met het andere staafje wordt het zoompje omgeslagen. Eerlijk is eerlijk, ik heb ook de kat uit de boom gekeken maar ik wil nu niet meer zonder. Zoveel gemakkelijker en zoveel snelle en mooier. Het werkt echt.
Er wordt een begin gemaakt met een Mugrug, een onderzetter voor uw thee-of koffiekopje. Natuurlijk met een mooi voorjaarsmotief. Doet u mee???
Vrijdag16/3 van 13.30-16.00 uur.
Lesgeld: € 25.00


Voor de cursussen/workshop uit dit nieuwe programma kunt u zich opgeven bij voorkeur via de mail of evt. via de telefoon 050-3121511.
Alle cursussen/workshops (tenzij anders vermeld) zijn excl. materiaal, maar incl. koffie/thee. Voor de workshops met een middagpauze zorgen wij voor de soep, u moet zelf even een broodje meenemen.

U ontvangt 1 à 2 week voor de aanvang van de cursus/workshop een berichtje van de docent met een overzichtje van de materialen die u mee moet nemen (tenzij het al in dit programma staat vermeld). U kunt het lesgeld via de docent op de lesdag contant voldoen. U hoeft dus niet van tevoren te betalen.
Tijdens de workshop is de winkel ’s ochtends ook open voor de cursisten. Natuurlijk vinden we het fijn dat de benodigde materialen voor de workshops bij ons worden aangeschaft.


Bij annulering binnen twee weken voor de aanvang van de workshop bent u de helft van het lesgeld verschuldigd. Indien u zonder reden niet op de workshop verschijnt dient u het volledige lesgeld te voldoen.
Na afzegging van een workshop van een buitenlandse docent dient het volledige lesgeld te worden betaald.


Parkeren
Soms is het mogelijk om 2-3 cursisten aan te melden voor een parkeerplaats in de buurt van Cordi Atelier mits er nog voldoende uren beschikbaar zijn. Docenten en cursisten die moeilijk kunnen lopen hebben vanzelfsprekend voorrang. U kunt voor 2 uur met uw pinpas een kaartje bij de parkeerautomaat kopen en u kunt dit ook via Park mobiel regelen. Vrij parkeren is mogelijk in de Grote Beerstraat, K. De Vriezestraat of de Bessemoerstraat. U kunt dan via het spoortunneltje van de Kerklaan naar de Oranjestraat lopen. Dat is 5 minuten.