Isabelle Wiessler


Isabelle is een textielkunstenaar die gebruik maakt van gemengde technieken. Ze heeft een passie voor textuur in haar werk. Wat haar fascineert is dat naaien, stikken van lijnen, vormen en structuren een “derde dimensie” in haar werk creëren. Isabelle gebruikt vaak Lutrador en Tyvec in combinatie met traditionele textieltechnieken zoals borduren, quilten en patchwork en dat biedt haar eindeloze mogelijkheden om ook experimenteel werk te maken. Enkele jaren geleden is ze begonnen acrylverf aan haar werk toe te voegen. Door het beschilderen van de quilt krijgt het geheel een nieuwe structuur. Isabelle houdt ervan om haar omgeving te verkennen: sporen op gebouwen, maar ook de sporen in de natuur, vooral op rotsen en boomschors, de kwetsbaarheid van de aarde. Haar werk wordt geďnspireerd door foto’s, die weerspiegelen wat zij ziet en voelt. Isabelle woont in Duitsland en ze geeft workshops en exposeert over de hele wereld. Tijdens het quiltfestival Noord Groningen 2018 was het werk van Isabelle in de kerk van Usquert te zien. Op veler verzoek komt zij nu een paar workshops geven in november in Groningen.
Website van Isabelle Wiessler: http://isabelle-wiessler.de


Workshops door Isabelle Wiessler

De beschilderde Quilt
Na het quilten is het behandelen van de stof met verf een uitermate interessant aspect van het ontwerp van een quilt. Verschillende katoenen stoffen zijn bewust met de naaimachine gequilt met verschillende patronen. Vervolgens gebruikt Isabelle verschillende voorbeelden om te laten zien welke kleur het meest geschikt is en welk effect het geeft. Er wordt gewerkt met paintsticks, met ontkleuringspaste, met acrylverf en textielverf.
Achteraf kunt u de quilt nog interessanter maken, maar vanaf het begin kunt u bewust kiezen voor deze vorm van “kleuren”. Er zijn geen speciale vaardigheden in de schilderkunst vereist, wel de wens dat u enig inzicht hebt in kleurcomposities. Een basiskennis van machinaal quilten is voor deze tweedaagse workshop vereist.
Zaterdag en zondag 16/11 en 17/11 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld € 115.00

Boomschors inspiratie
Gebaseerd op de structuur van boomschors worden twee kleine werkjes gemaakt en leert u omgaan met materialen zoals Tyvec, Lutrador en beschilderde Vliesofix. Deze materialen worden op elkaar gelegd, vrij geborduurd met de naaimachine en gesmolten met een heatgun in een “boomschorsvorm”. Natuurlijk kunt u alles wat u leert in deze workshop gebruiken voor vele andere werk, of het nu figuratief of abstract werk is.
Maandag 18/11 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 57.50 


Workshop door Herma de Ruiter

3D borduursteken
We gaan experimenteren met de prachtige garens uit de Sue Spargo Collectie van Wonderfil. Applicaties van wol op wol of flanel worden 3D kunstwerkjes door het toevoegen van combinaties van borduursteken met verschillende soorten garens, dik/dun, katoen/rayon, effen/gemęleerd, met en zonder glitter. Gebruik wat u leert in deze workshop om het in een klein samplerquiltje te verwerken dat als bron van inspiratie kan dienen voor verder werk. Voor iedereen die graag met de hand werkt is dit natuurlijk een prachtige workshop maar ook voor wie een extra dimensie aan b.v. een art quilt wil toevoegen.
Vrijdag 15/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 42.50


Workshop door Rita Dijkstra

Spelen met cirkels
Maak uw eigen compositie a la Kandinsky
Met cirkels, groot en klein, ringen, smal en breed, naast elkaar, over elkaar of in elkaar, er is van alles mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan cirkels, die uit smalle of bredere lijnen bestaan. Met al die ingrediënten, gecombineerd met lijnen of zo je wilt met driehoeken, maakt u uw eigen compositie. We tekenen alle basisvormen op vliesofix en na het strijken en knippen kunnen we beginnen met spelen. Voorbeelden zijn aanwezig. Een naaimachine is niet nodig. Alles kan worden vast gestreken en na afloop van de workshop thuis worden vastgenaaid.
Dinsdag 15/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 42.50


Workshops door Dineke Ugen

Werken met Lutrador, bloemen en de heatgun
Lutrador is een polyestervlies dat je op verschillende manieren kleur kunt geven. Het is in verschillende diktes verkrijgbaar. Tijdens deze dag gebruiken we een dunne soort, die doorschijnend is en mooie effecten geeft in de techniek die wij gaan beoefenen. In combinatie met allerlei stoffen, bloemen, dikke draden ontstaat er een spannend geheel. Deze dag zal u zeker gaan stimuleren om verder met dit materiaal te gaan experimenteren.
Zaterdag 2/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 42.50

Machinaal Quilten
Tijdens deze 3-daagse cursus is het de bedoeling, dat u leert om op een creatieve manier, de freemotiontechniek op uw naaimachine goed onder de knie te krijgen.
Het vergt natuurlijk wel enige oefening thuis in de tussenliggende weken. Op de eerste maandag behandelen we de techniek ”freemotionquilten”. We oefenen deze techniek op verschillende manieren. Op de tweede maandag oefenen we verschillende patronen, motieven en andere handigheidjes. Op de derde maandag behandelen we de techniek waarbij u vanaf de achterkant van uw werk naait en wat de naaimachine nog meer kan. Vanzelfsprekend komt tijdens deze cursus aan de orde hoe u optimaal omgaat met uw machine en leert u ook technische trucjes, bijzonderheden over machinegarens en de te gebruiken naalden. U vergroot uw vaardigheden.
Voor de cursus is het nodig, dat u een meandervoetje bij uw naaimachine hebt. Deze is meestal los te koop bij uw eigen model naaimachine.
Maandag 4/3, 18/3 en 1/4 vol.
Extra 3 daagse machine quilten is op maandag 25/3, 8/4 en 29/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 120.00

Glashelder
U maakt een quilt/borduurwerk in mini formaat van 12 bij 12 cm.
Er kan gewerkt worden met experimenteel materiaal zoals potpourri. handgeverfd vlies, zijdecocons, handgeverfd borduurgaren, kraaltjes, vilt, en vele andere materialen. Er kan b.v. een klein landschapje of een experimenteel werkje ontstaan. Het werk kan plat of 3-dimensionaal zijn. Het geheel komt achter een passe-partout en in een lijstje.
Donderdag 14/3 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 42.50

Zeg het met letters
Tegenwoordig zie je vaak dat quilts worden “opgesierd” met teksten.
Er zijn veel manieren om teksten op stof aan te brengen. Dat kan b.v. door freemotion naaien, stempelen, sjabloneren, gebruik van angelina, appliqueren en nog veel meer. We gaan met een aantal methodes proeven maken, zodat u ze later in uw quilt kunt gaan verwerken op uw eigen manier. Ook leert u hoe u op een gemakkelijke manier kunt “schrijven” met de naaimachine.
Vrijdag 12/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 42.50


Workshop door Eke Krug

What’s new
Quilten is als puzzelen. Zoeken naar de juiste kleuren, vorm en beleving. Of u nu een traditionele, eigentijdse of een art-quilt maakt, het creëren van uw eigen stoffen/materialen geeft een extra effect aan het eindresultaat. Bestaande materialen transformeren, een ander uiterlijk geven, hoe doet u dat? Dat is waar deze workshop over gaat. Een ontdekkingsreis …
We gaan werken met Decovil, volumevlies, Angelina folie, Tyvec, en papier. Het papier verwerken we tot een zogenaamde “paper-fabric”, een combinatie van verschillende materialen die aanvoelt als stof. Hier heeft u een naaimachine voor nodig. Met textielverf geven we kleur aan het geheel, metaalfolie, colorweb, Vliesofix en een organza/tule zijn de hulpmaterialen waarmee de gewenste effecten te bereiken zijn.
Een leuke en spannende workshop, waar wel voorbereiding voor nodig is. Het verven van de diverse materialen gebeurt thuis, zodat alles gekleurd en droog is en we direct met de verschillende processen kunnen beginnen. Natuurlijk leg ik uit op welke manier het beste geverfd kan worden. Huiswerkuitleg en materialenlijst ontvangt u twee week voor aanvang van de workshop. Laat u verrassen en ga met “nieuwe” stoffen naar huis.
Dinsdag 12/3 van 10.00-16.00 uur.
Wanneer deze dag vol zit komt donderdag 28/3 als extra dag erbij.
Lesgeld: € 42.50


Workshop door Olga Haan

Merry Little Christmas Tree
In de zomer een “Merry Little Christmas Tree” maken. Een gek idee, maar dan is deze leuke kerstboom klaar voor Kerst 2019. Gemaakt van de nieuwste kerststofjes of andere bij elkaar passende stofjes uit eigen voorraad. Een verrassend klein werkje zo tussendoor.
Zaterdag 18/5 van 10.00-14.00 uur.
Lesgeld: € 25.00


Workshops door Marjolijn van Wijk

Tweedaagse workshop “alle vogels vliegen”
Tijdens deze tweedaagse workshop gaan we een kleine quilt maken met als thema vogels. De eerste dag gaan we een plan maken voor de quilt. We kiezen een vogel uit (volgens patroon dat aanwezig is of vrij naar een zelf meegebrachte foto) en gaan aan de slag met een ontwerp. De achtergrond kan extra bewerkt worden met textielverf en stencils en/of kan worden opgebouwd met een simpel quiltblok. De vogel wordt gemaakt als applicatie met extra borduursteken. De achtergrond kan verder worden versierd met applicaties. Er kan zowel met de hand als met de machine worden gewerkt.
Aan het eind van de tweede dag gaat iedereen naar huis met een unieke quilt. De quilt kan worden afgewerkt met een bies en ophangsleuf, maar kan ook worden ingelijst. Het beloven twee fantastisch inspirerende dagen te worden.
Donderdag 31/1 en vrijdag 1/2 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 80.00 (incl. gebruik van patronen en evt. verf).

Mono Printen met de gelliplate
Een workshop waarbij u de vele mogelijkheden gaat uitproberen van de gelliplate. Bij veel mensen staat een gelliplate ongebruikt in de kast, omdat men niet goed weet wat er allemaal mogelijk is. Dat is jammer, want er zijn heel veel leuke mogelijkheden mee.
We starten met proefjes maken op papier, maar de daarbij opgedane ervaring wordt ook in de praktijk gebracht op textiel. Er zal vooral ook aandacht worden besteed aan het opbouwen van patronen, waarbij er meerdere printlagen plaatsvinden en er een gelaagd patroon ontstaat. Het is belangrijk dat iedereen zijn eigen gelliplate en brayer (rubberen rol) meeneemt. Gebruik van acryl-en textielverf is bij het lesgeld inbegrepen.
Donderdag 18/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 45.00 incl. gebruik van verf.


Workshop door Anne Claudine Tuller

Cathedral Window
Een oude techniek, een nieuwe impuls! Ga de uitdaging aan en ervaar de ontspanning en voldoening van het “raampje voor raampje” samenvoegen van dit handwerk. In de workshop maakt u, naast de traditionele vorm, ook kennis met nieuwe vormen van de Cathedral Window. Daarnaast gaan we niet alleen aan de slag met onze eigen Kathedraalramen maar bespreken we bijvoorbeeld ook de mogelijkheden voor de afwerking en evt. quiltwerk. Tijdens de workshop ontvangt u het patroon voor de Cathedral Star, een miniquiltje met de vierkante ruitvormige en vliegervormige raampjes.
Zaterdag 13/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50


Workshop door Fanny Eikelenboom

Russische bloementuin
Tijdens deze workshop gaat u helemaal los met uw creativiteit.
U kunt bloemen tot echte bloeiende veldbloemen maken door stelen en blaadjes te appliqueren. Ook de bloem zelf kan uitbundig gaan bloeien. Bloemknoppen en andere bloeiers kunnen toegevoegd worden.
Het is precies wat u zelf wilt. Yoyo’s doen het ook erg goed, er komt meer reliëf in de quilt en de yoyo’s kunnen goed met kralen of borduursteken worden versierd.
Donderdag 7/2 van 10.30-16.00 uur.
Lesgeld: € 49.50


Workshop door Greetje Hein

Werken met de rulervoet
Met het rulervoetje naait u met uw eigen naaimachine langs linialen. Hierdoor naait u strakkere lijnen dan wanneer u uit de vrije hand naait. Westalee heeft verschillende linialen ontwikkeld waarmee u de meest fantastische figuren kunt naaien.
Tijdens de workshop werkt u met de 12” inch liniaal die bij het Westalee rulervoetje geleverd wordt. ± € 54.00. Ook kunt u de linialen van de basisset en de cirkels proberen om te ervaren hoe geweldig het is om met deze linialen te werken.
Wanneer u bij aanmelding het merk en type van uw naaimachine doorgeeft, zorgen wij er voor dat het juiste voetje klaar ligt.
Zaterdag 16/3 van 10.00-15.30
Lesgeld: € 39.50


Workshop door Marjan Aué

Col breien
Een oud patroon in een nieuw jasje: het feather-and-fan patroon (ook wel pauwensteek of old shale genoemd). U leert dit patroon breien en krijgt de beschrijving van een col maar ook polswarmers in deze techniek.
Niveau: gemiddeld
Woensdag 20/2 van 9.30-12.00 uur.
Lesgeld: € 19.50


Workshop door Henny Zikken

Nuno vilt een bijzondere vilt techniek op stof
We gaan stoffen ontwerpen door te spelen met de eigenschappen van het materiaal.
Wol en sommige haarsoorten hebben de eigenschap dat het kan vervilten, door wrijving, warm water en zeep. Het is een eigenschap die we gebruiken bij deze techniek om wolvezels vast te vilten aan stof. Er kunnen prachtige stoffen ontstaan. Juist door het combineren van de materialen ontstaan allerlei structuren: fijn, grof, stevig, transparant, kantachtige effecten en veel meer.
We gaan in deze workshop experimenteren met de techniek en verschillende materialen: wol vezels, naaldvilt, krulletjes wol, dunne zijde, oude dunne gekleurde sjaaltjes en veel meer. We gaan eerst materiaal en techniek verkennen, daarna kunt u een groter stuk of bv. een mooie sjaal maken naar eigen idee. We werken voornamelijk met wit materiaal, dat evt. later kan worden geverfd.
Donderdag 11/4 van 10.00-15.30 uur.
Lesgeld: 42 50
Materiaalkosten: € 8.00 evt. meer materiaal is te koop.


Workshop door Ien Rappoldt

Garenboekje
De Dong vrouwen, die langs de rivieren wonen in oost Guizhou in China scheppen hun eigen papier.
Zij verkopen dit als bijverdienste aan handelaren en maken er voor eigen gebruik garenboekjes van.  Een opvouwbaar naaietui met veel vakjes en het is ook nog heel mooi versierd. De buitenkant is van stof, geverfd met indigo zoals alleen zij dat kunnen.
Tijdens deze dag gaan we zelf zo’n boekje maken. Al het materiaal dat we gebruiken is in de Dong dorpen gemaakt. Het papier, de stof, en de geweven bandjes. Zelf moet u meenemen: liniaal, potlood, schaar, lijmstift, dunne naald en donker garen.
Zaterdag 11/5 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 65.00 incl. materialenpakket.


Workshops door Ineke Wagenborg

Basis workshop voor beginners
We gaan in 3 lessen diverse basistechnieken behandelen van het patchwork. We starten met eenvoudige maar zeer bruikbare technieken. In de daaropvolgende lessen komen heel veel andere technieken aan de orde.
Woensdag 3/4, 17/4 en 1/5 van 9.30-12.00 uur.
Lesgeld: € 65.00

Scrappy tas
Een tas waarbij je je eigen ontwerp maakt is een quilt-as-you-go-techniek. Met als eindresultaat een prachtige shopper.
Heel handig nu er tegenwoordig geen tasjes meer worden uitgedeeld bij de boodschappen.
Donderdag 25/4 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50

Ginkgo in kleurverloop
We maken een quiltje met ginkgobladeren op een achtergrond in een patchwork techniek.
De ginkgo biloba, ook wel eendenpootboom of tempelboom genaamd is een boom die al meer dan 65.000.000 jaar oud is. Het blad van de boom is zeer decoratief en wordt vaak op verschillende manieren gebruikt in quilts. Ook in dit quiltje gaan we gebruik maken van dit mooie blad.
Vrijdag 3/5 van 10.00-16.00 uur.
Lesgeld: € 39.50

Inloop
We hebben gekozen voor een klein tasje.
In dit tasje kunt u bijvoorbeeld een schaartje bewaren. Het tasje wordt gemaakt uit een vierkant en wordt versierd met een techniekje. Bijvoorbeeld door een borduursel, een kantje of een vilt applicatie.
Erg leuk om te hebben of weg te geven als cadeautje.
U moet zich hiervoor wel even opgeven.
Vrijdag 1/3 van 13.30-16.00 uur.
Lesgeld: € 12.50


Workshops door Sandra Moek

Vingerloze want/Polswarmer haken
Met de tunische haaktechniek in het rond zijn er door de verschillende haaksteken vele mogelijkheden om deze polswarmer te maken. Daarvoor zijn meerdere voorbeelden aanwezig om na te haken of om als inspiratie voor een eigen idee te nemen. Er is een dubbelzijdige haaknaald nodig en twee kleuren garen, waarvan één kleur mag verlopen. De polswarmer kan simpel een vingerloze want worden door meerdere toeren te haken en het toevoegen van een duimopening. Maak er een luxe set van door mohair te gebruiken of neem alpaca-garen vanwege de hypoallergene eigenschap.
Woensdag 13/3 van 13.30-15.30 uur.
Lesgeld: € 19.50

Driehoek-sjaal/omslagdoek
Een gehaakte sjaal waarbij het patroon een variatie is van de Duitse Southbay sjaal. Er wordt uitgegaan van de basiskennis van het haken: het haken van lossen, vasten en stokjes.
Afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt is de sjaal prima bruikbaar voor alle jaargetijden. Het patroon is niet gebonden aan een specifiek materiaal. In de winkel heb je ruime keus uit de mogelijkheden, zoals katoen, wol, en vele kleurverloopgarens. In de workshop wordt de sjaal opgezet en gehaakt zodat er een start is gemaakt om thuis verder te haken.
Woensdag 27/3 van13.30-15.30 uur.
Lesgeld: € 19.50


Dromenquilts maken

Met een inmiddels grote groep vrijwilligers maken we quilts voor chronisch en ernstig zieke kinderen en quiltjes voor de Kraambank. De dromenquiltgroep heeft de afgelopen jaren al meer dan 200 dekens gemaakt. Deze kleurrijke dekens zijn vastgelegd in een fotoalbum.
Wilt u één of meerdere ochtenden meehelpen, dan bent u welkom. U kunt zich aanmelden bij onze contactpersoon Tinie Evers k.evers@hccnet.nl
Tinie quilt de gemaakte dekens kosteloos door op haar longarm-machine. Heeft u thuis nog blokken liggen, die niet meer gebruikt worden? U kunt deze blokken afgeven in de winkel. Ze worden dan weer verwerkt. Ook quiltstoffen die niet meer gebruikt worden zijn welkom. Gordijnstoffen, bekledingsstoffen en dekbedhoezen zijn helaas niet bruikbaar.
We vragen van elke deelneemster een kleine bijdrage van € 3.00 per keer om o.a. vulling voor de quilts te kunnen kopen.
Dinsdag: 22/1, 12/2, 5/3, 9/4, en 7/5.


Beste Quilters
Voor de workshops uit dit programma kunt u zich opgeven bij voorkeur via de mail: info@cordiatelier.nl of via de telefoon: 050-3121511. Alle workshops (tenzij anders in het programma vermeld) zijn excl. materiaal, maar incl. koffie /thee. Voor de workshops met een middagpauze zorgen wij voor de soep, u moet zelf een broodje meenemen.

U ontvangt 1 ŕ 2 week voor de aanvang van de cursus/workshop een berichtje van de docent met een overzichtje van de materialen die u mee moet nemen (tenzij het al in dit programma staat vermeld). U kunt het lesgeld via de docent op de lesdag contant voldoen. U hoeft dus niet van tevoren te betalen. Tijdens de workshop is de winkel ’s ochtends ook open voor de cursisten. Natuurlijk vinden we het fijn dat de benodigde materialen voor de workshops bij ons worden aangeschaft.

Bij annulering binnen twee weken voor de aanvang van de workshop bent u de helft van het lesgeld verschuldigd. Indien u zonder reden niet op de workshop verschijnt dient u het volledige lesgeld te voldoen.
Na afzegging van een workshop van een buitenlandse docent dient het volledige lesgeld te worden betaald.